Olej sezamowy do gotowania i sałatek

 

Olej sezamowy uchodzi za najstarszy olej świata. Od wieków wiadomo, że zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w utrzymywaniu dobrego zdrowia. Już dwie łyżki oleju sezamowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważną substancją jest także sezamina. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytynę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Wiadomo, że zawarte w tym oleju składniki mają korzystny wpływ na organizm ludzki. Dzięki witaminie B olej ten wspomaga organizm w chorobie sercowo-naczyniowej i zawałem serca – zmniejsza prawdopodobieństwo ich wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwala na prawidłowe bicie serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Sezamina to także spowolnienie tworzenia się tkanki tłuszczowej i zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze.

Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: jako olejek do ciała, masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją, odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.

Olej sezamowy może mieć jasno-, ciemnożółty lub brązowy kolor. Smak i zapach jest łagodny i lekko orzechowy. Odmiana stosowana w przemyśle spożywczym ma ciemno brązowy kolor i mocny aromat. Warto wiedzieć, że olej ten stosowany był m.in. w Południowo-Wschodniej Azji, Środkowa Afryce, Egipcie, Indiach, Chinach. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Używany głównie do gotowania i sałatek. Nie nadaje się do smażenia.

Zastosowany w kuchni olej sezamowy pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć stosowaną w tym celu dawkę leków. Ma również korzystny wpływ w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta-blokerami. Obniżenie ciśnienia jest prawdopodobnie efektem działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezamina.

W przemyśle kosmetycznym używany jest jako olejek do ciała, do masażu i do kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych dla skóry suchej, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Używany także w kosmetykach przeciwsłonecznych czy w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Nie powinien być stosowany przy zapaleniach skórnych, w przeciwieństwie do oleju palmowego. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych. Według Ajurwedy masaż ciała ciepłym olejem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn oraz nadaje skórze blask i jedwabistą gładkość.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18505 bytes written, possibly out of free disk space in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/olej-sezamowy-do-gotowania-i-salatek/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/load.php(679): do_action(' in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435