Palmowy do zniczy, masaży, smażenia

 

Palmowy olej, unikalny w właściwości, uzyskuje się z nasion olejowca gwinejskiego. Olej palmowy obok oleju kokosowego, jest najbardziej popularnym olejem roślinnym. Jest stałym elementem w kuchni azjatyckiej, przez co jego popularność rośnie. Właściwością oleju palmowego jest barwa pomarańczowa, wynika to z jego składu, dużej ilości karotenu. W temperaturze domowej jest w postaci gęstego, delikatnego masła o lekkim zapachu.

Olej palmowy ma doskonałe właściwości nawilżające i wygładzające na skórze. Wspomaga suchą i popękaną skórę. Zalecany dla każdego rodzaju skóry, szczególnie przesuszonej, bardzo dobrze natłuszcza i uelastycznia. Masaż z zastosowaniem oleju palmowego nadaje skórze blasku, wygładza ją, chroni przed starzeniem. Jak inne oleje roślinne, olej palmowy nie zawiera cholesterolu. Zawiera wysoką wartość naturalnych przeciwutleniaczy.

Olej palmowy nierafinowany jest lepszy od rafinowanego ponieważ składa się z: koenzymu Q10, witaminy A i E, betakarotenu. Czerwony olej palmowy ma wysoką ilość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1 do 1. Oznacza to przede wszystkim, że w stosunku do dziennego spożycia tłuszczu, zawiera 25% mniej kalorii. To między innymi z tego powodu jest mieszany z innymi tłuszczami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów. Spotkać można go również w produkcji żywności dietetycznej, a smażone w nim produkty smakują bardziej w porównaniu do tych przygotowanych na oleju słonecznikowym.

Jakie są korzyści oleju palmowego dla naszego organizmu?

Olej ten jest źródłem witamin A i E. Dodatkowo ma właściwości: antyoksydacyjne, obniża stężenie cholesterolu, obniża ryzyko zachorowań na raka, odżywcze nawilżające, wygładzające, tonizujące, chroni przed miażdżycą, zapobiega zawałom serca. opóźnia proces starzenia. Olej palmowy posiada właściwości przeciwbakteryjne, dlatego okłada się nim rany i stany zapalne, ponieważ przyśpiesza gojenie.

Olej palmowy zastosowany może być z powodzeniem przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema lub łuszczyca. Wysoka ilość witaminy A powoduje, że olej palmowy to doskonały produkt odmładzający, przywracający zdrowy wygląd skórze suchej oraz z uszkodzeniami posłonecznymi. Olej ten często używany jest do produkcji luksusowych mydeł albo olejów mieszanych, łączony jest np. z olejem rzepakowym lub słonecznikowym, by podnieść ich stabilność w wysokich temperaturach.

Co ciekawe, olej palmowy jest także stosowany do produkcji wkładów do zniczy. Po rafinacji staje się twardą, białą bądź żółtawą masą o neutralnym zapachu i smaku. Czas palenia takiego wkładu wynosi od 12 godzin do 7 dni.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 18421 bytes written, possibly out of free disk space in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/palmowy-do-zniczy-masazy-smazenia/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/dxf/public_html/906.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shu in /home/dxf/public_html/906.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435